RSS

Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Sections

Waar blijf je met je afval?

Respect voor het milieu en netheid, dat begint bij uzelf: let erop dat u uw afval in de juiste zak of op de juiste plaats deponeert. Maak zoveel mogelijk gebruik van de beschikbare recyclagekanalen.

Huishoudelijk- en tuinafval

 • In de witte vuilniszakken: niet-gesorteerd huishoudafval
  Deze zak dient voor afval dat niet gesorteerd kan worden omdat het niet recycleerbaar is. Het gebruik van de witte vuilniszak is verplicht sinds april 2003. Houd rekening met de werknemers van de ophaaldienst. Verpak snijdende of scherpe voorwerpen extra goed voordat uze in de witte zak doet. Deze zakken worden tweemaal per week ingezameld.
  Bekijk hier de ophaaldagen in uw straat >

OPGELET: glas moet gedeponeerd worden in de glasbak. Het is verboden om glas in een vuilniszak te deponeren.
  

 • In de gele zak: papier en karton
  Voor al uw droog papier en karton, proper en opgeplooid. De zakken zijn te koop in de supermarkt en sommige kruidenierszaken. Ze worden afwisselend om de week ingezameld.
  Bekijk hier de ophaaldagen in uw straat > 

 

 • In de blauwe zak: blikjes, drankkartons en plastic
  Voor aluminium bakjes, blikjes, conservenblikjes, drankkartons, plastic flessen…droog en proper. De zakken zijn te koop in de supermarkt en sommige kruidenierszaken. Ze worden afwisselend om de week opgehaald. 
  Bekijk hier de ophaaldagen in uw straat > 

 

 • In de groene zak: tuinafval
  U kunt er alle soorten tuinafval in deponeren: dode bladeren, verwelkte bloemen, snoeisel van hagen en struiken, onkruid, afgemaaid gras, enz. Takken moeten samengebonden en naast de zak gelegd worden. Wat niet aanvaard wordt, zijn: stenen, aarde, gaas en metalen draad, metalen palen, stenen, uitwerpselen, stronken, papier en karton, recycleerbare verpakkingen, voedingsafval, enz. De groene zakken zijn te koop in de meeste supermarkten en bij enkele kleinhandels en doehetzelfwinkels. 
  Hier kunt u zien wanneer de groene zak in uw straat opgehaald wordt. >

 

 • In de oranje zak: organisch afval
  De oranje zakken werden in gebruik genomen in Etterbeek in het kader van een proefproject van het Gewest, dat van start ging in september 2013. De inwoners, scholen of horecazaken die dit wensen kunnen nog altijd deelnemen aan dit proefproject dat tot doel heeft om de hoeveelheid en de kwaliteit van het via deze weg opgehaalde afval te evalueren voordat het uitgebreid wordt naar andere gemeenten. Voor meer informatie of om u in te schrijven: www.be-organic.be.
  Zodra uw inschrijving bevestigd is, ontvangt u kosteloos uw oranje zakken of, op eenvoudig verzoek, een container in kunststof, die uitsluitend bedoeld is voor de opslag van organisch afval.

Composteren

Door te composteren kunt u het volume groen en voedselafval beperken. De gemeente (meer bepaald de dienst Leefmilieu) organiseert composteercursussen. Klik hier voor meer info.


Glas

Glas hoort niet thuis in de vuilniszak. Glas is een van de makkelijkst recycleerbare materialen. De glasbak is altijd de beste manier geweest om uw flessen en bokalen te recycleren. Glas wordt dan ook niet meer aanvaard in blauwe zakken. Wie glas deponeert in witte zakken stelt onze netheidsambtenaren bloot aan een risico op snijwonden.

 • Raadpleeg het Netheidsplan (in pdf)  om te weten waar de dichtstbijzijnde glasbak zich bevindt.
 • Raadpleeg ook de website van Net Brussel voor meer informatie over de recyclage van glas.  

Groot huisvuil

Wat is grof huisvuil? Meubelen, huishoudapparaten, computers, televisietoestellen, gereedschap, vrijetijdsartikelen die te groot zijn voor een vuilniszak …

 

Waar blijft u ermee?

 • Indien de voorwerpen zich nog in een goede staat bevinden of gemakkelijk te herstellen zijn: vraag rond of niemand ze kan gebruiken of breng ze naar een kringloopwinkel;
 • Indien ze beschadigd zijn, kunt u ze naar de mobiele stortplaats brengen. U kunt ook een ophaling aan huis aanvragen bij de gewestelijke stortplaats (tot 2 m³ om de zes maand) of ze er zelf naartoe brengen.
 • Wat elektrische apparaten betreft: bij aankoop van een nieuw equivalent toestel in een winkel is deze winkel verplicht om het oude toestel terug te nemen: meer informatie op: www.recupel.be.

Ander afval

Bouwafval: :

Ophaling aanvragen bij Net Brussel Info: 0800 981 81.  

Batterijen:

In de BEBAT-inzamelpunten of aan het onthaal van het gemeentehuis, Oudergemlaan 113 in 1040 Etterbeek.

Chemisch huishoudelijk afval:

Alle resten van detergenten, bleekwater, ammoniak, natriumhydroxyde, ontkalkers, boenwas, spuitbussen die andere dan voedingswaren hebben bevat, ovenreinigers, kwikthermometers, vernis, oplosmiddelen, verven, lijmen, harsen, antiroestmiddelen, afbijtmiddelen, verdunningsmiddelen, ontvlekkers, batterijen, autobatterijen, accumulators, motorolie, antivries, brandblussers, pesticiden, insecticiden, chemische meststoffen, producten van fotolabo's, inkt, producten van kopieerapparaten, radiografieën, injectienaalden verpakt in harde recipiënten met een beetje ontsmettingsmiddel, TL-lampen.
U kunt ermee terecht in de vaste Proxy Chimiks (deelnemende handelszaken) of op de ‘groene plekjes’, die beheerd worden door Net Brussel. Voor een overzicht van de ‘Proxy Chimiks’ kunt u een kijkje nemen op de website van Net Brussel.

Kerstbomen, slachtafval, enz.

U kunt ermee terecht in de vaste Proxy Chimiks (deelnemende handelszaken) of in de mobiele Proxy Chimiks die beheerd worden door Net Brussel. Voor een overzicht van de ‘Proxy Chimiks’ kunt u een kijkje nemen op de website van Net Brussel.
Net Brussel organiseert ook specifieke ophalingen (zoals de kerstboomophaling).

 

Net Brussel in het kort

In Etterbeek en de andere gemeenten van het Brussels Gewest wordt het afval opgehaald door het agentschap Net Brussel. Net Brussel staat in voor de ophaling en verwerking van alle soorten afval.
 
Maar Net Brussel houdt zich niet enkel bezig met de ophaling van vuilniszakken in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. De organisatie biedt ook een hele reeks diensten aan om u te helpen de natuur te beschermen en uw stad netjes te houden.

 

Voor bijkomende informatie kunt u terecht op de website van Net-Brussel.
Net Brussel
Broquevillelaan 12
1150 Brussel
Tel.: 0800 981 81
Fax: 02 778 08 88 

Document acties

 • facebook
 • irisbox
 • duurzaam wijkcontract
 • Stages
 • donnerie
 • etterbeektv
 • Werken
 • vacatures
 • Publicaties
 • Platteground
 • E-mail ons

Vorige maand februari 2016 Volgende maand

februari
MaDiWoDoVrZaZo
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
29